Bravčový tuk je hrubá vrstva podkožného tuku, kde sa akumulujú biologicky aktívne látky, vitamíny a antioxidanty rozpustné v tukoch. Slanina obsahuje okrem vitamínov A, D, E, aj karotén a kyselinu arachidónovú. Pomáha telu bojovať proti vírusom a posilňuje imunitný systém. To je presne to, čo je absolútne nevyhnutné počas chrípkového obdobia.
Ponúkame vám skvelý recept na nakladanú bôčik. Môžete ho uchovávať v nádobách na to určených alebo si ho dopriať okamžite. Rýchlo a chutne!
Ingrediencie
- 1 kg bravčového bôčiku
- 1 l vody
- 5 bobkových listov
- 1 hlávka cesnaku
- 4 PL soli
- Čierne korenie
- Mletá červená paprika podľa chuti
Postup
- Na každý kilogram bôčiku použite 1 liter vody. Vodu v hrnci postavte ju na plameň, osoľte a okoreňte.
- Kým sa varí rôsol, pripravte si mäso. Umyte ju a pomocou noža z nej odstráňte kožu (voliteľné).
- Takto čistený bôčik si nakrájajte na menšie kúsky.
- Keď sa soľ vo vode roztopí, vložte do nej bôčik.
- Prikryte a priveďte k varu.
- Hneď ako slanina začne vrieť, odstráňte penu, stiahnite oheň a varte presne 5 minút.
- Keď sa prevarí, pridajte k nej pretlačený cesnak.
- Prikryte ju a položte na chladné miesto po dobu 12 hodín.
Takto pripravenú slaninu môžete skladovať v mrazničke alebo si z nej dopriať hneď na večeru. Slanina je chutná, koža mäkká a všetko je pripravené na konzumáciu. Môžete si ju posypať paprikou, čiernym korením a sušenými bylinkami – výber je na vás.
zdroj foto: takprosto.cc