Manažér firmy prišiel do Hongkongu na služobnú cestu. Keď otvoril dvere prenajatého bytu, neveril vlastným očiam

Pri pohľade na Hongkong vidíte osvetlené mrakodrapy, drahé autá a stovky pamätihodností. Ale ako v ktoromkoľvek inom meste na svete, aj tu žijú chudobní ľudia. O ich existencii vie len málo ľudí a práve preto sme sa rozhodli dať ich do povedomia.

Najchudobnejší obyvatelia jedného z najrozvinutejších čínskych miest žijú v apartmánoch s rozlohou 1-2 metre štvorcové. Pozrite sa na to ako žijú a váš domov budete považovať za zámok.

Byty nazývajú „hrobkami“, pretože každá jedna so svojou veľkosťou vyzerá ako rakva s množstvom vecí. Jednotlivec by s takýmto bývaním nemal problém no u párov je táto možnosť vylúčená.

Podľa sociológov žije v takýchto podmienkach približne 200-tisíc obyvateľov Hongkongu. Projektanti budov sú schopní vytvoriť 20 izieb na spanie s plochou 40 m2.

Tieto tzv. „hroby“ sú nielen nočnou morou pre ľudí s klaustrofóbiou, ale aj pomerne dosť hlučné miesto. Faktom je, že takéto malé izby sú umiestnené vo vzájomnej blízkosti, čo znamená, že ak sa niekto rozhodne zapnúť si televíziu, budú o tom vedieť všetci susedia.

V takýchto neľudských podmienkach žujú najmä chudobní ľudia, pretože po opustení „hrobov“ by inak museli stráviť noc na ulici. Väčšina z nich sa presťahovala do týchto bytov kvôli prudkému skoku v cenách nájomného bývania.

Veľký dopyt, rast obyvateľstva a hospodárska kríza viedli k tomu, že cena za takéto „hrobky“ sa istého času pohybovala na 250 dolároch. A to sa jedná o byt, kde sa nemôžete ani postaviť na rovné nohy! Potom sa zamyslíte nad tým, či život v Hongkongu stojí za tie peniaze…

Obyvatelia týchto bytov boli skutočne zahanbení, no aj napriek tomu dovolili fotografovi urobiť si niekoľko fotografií. Dúfajú, že ľudia z vyššej spoločnosti uvidia tieto zábery a konečne začnú venovať pozornosť tým strašným podmienkam, v ktorých musia chudobní žiť.

Je ťažké uveriť, že v jednom z najlepších miest na svete, so stovkami mrakodrapov žijú ľudia v takýchto príbytkoch. Ostáva teda veriť, že otázka bývania bude vyriešená k lepšiemu a konečne budú žiť v ľudských podmienkach.

 

zdroj:chillin.sk/videoboom.cc

Chod hore