Študentka zo Slovenska vyhrala medzinárodnú kuchársku súťaž. Týmto receptom preslávila seba a celé Slovensko!

Maturantka Erika podala na súťaži skvelý výkon. O jej recepte sa chceli dozvedieť viac všetci súťažiaci!

Erika Rajtúková, rodáčka z Rimavskej Soboty, si domov priniesla zlatú medajlu. Jej vynikajúci recep zvíťazil na medzinárodnej súťaži Chef Ireland Culinary Competitions Food & Bev Live 2018. Týmto skvelým výkonom nezviditeľnila len seba, ale aj celú našu krajinu!

szkc.sk

35 minút!

Erika súťažila v kategórií Junior, do ktorej boli zaradení mladí kuchári do 21 rokov. Erikina kategória dostala ako základnú surovinu írsku bravčovú panenku. Pred spustením 35 minútovej časomiery si mohli očistiť zeleninu a tým si ušetriť aspoň trochu času, pretože 35 minút je naozaj málo. Erika povedala, že porota bola veľmi milá. Aj ked‘ sa porodcovia celý čas prechádzali popri súťažiacich, snažili sa im pomôcť aspoň tým, že ich upozornili, ak sa mi začalo niečo pripaľovať.

szkc.sk

Eriku nedokázal poraziť ani jeden zo šiestich konkurentov. Stres na ňu pri súťaži nepôsobil aj ked‘ hovorí, že pri jej varení musí byť všetko dokonalé. ,,Ak to nie je dokonalé, nech to radšej ani nie je.“

szkc.sk

„Robila som panenku obaľovanú v prosciutte so smotanovo-vínovou omáčkou so syrom niva a s vyprážaným hroznom v parmezánovom cestíčku s glazovanou zeleninou,“ prezradila Erika pre portál rimava.sk. Okrem tejto súťaži v Dubline sa mladá dievčina pripravuje na skupinové varenie v Luxembursku a na súťaž v Banskej Bystrici. „Okrem súťaží ma v marci čaká písomná maturita a v apríli zas praktická, bude to náročné,“

Skúste to aj vy!

Nakrájanú cibuľu a cesnak orestujete s rozmarínom. Vššetko zalejete šumivým vínom, zredukujete a zalejete smotanou zmiešanou so syrom niva. Zmes okoreníte. Omáčku potom prepasírujete a zjemníte maslom. Panenku obalíte v prošute, osolíte a taktiež okoreníme.
Cesnak nastrúhame rozotriete na mäso. Na panvici opekáme mäso so šalviou. Cesto na hrozno si vytvoríme z vajec, múky a parmezánu, dvakrát obalíte a vypražíte. Zeleninu následne oblanšírujete a okúpete v karameli.
 zdroj Foto: szkc.sk zdroj: rimava.sk dobrenoviny.sk
Chod hore