Moja dcéra Mia mala pred týždňom narodeniny. Dlho som rozmýšľala nad tým, akú tortu by som jej mala upiecť, aby sa to všetkým páčilo a najmä jej.
Keď som na Vianoce vyskúšala jeden z makových koláčov, dcéra bola nadšená makovou plnkou. Po tom mi napadlo, že by som mala vymyslieť koláč s lahodným makom. Keďže som v pečení pomerne začiatočník, chcela som, aby bol recept jednoduchý a chutný zároveň.
Recept na narodeninovú tortu mi navrhla moja kmotra Irina. Makový dezert s čokoládovou polevou nenechá chladným nikoho z rodinných príslušníkov. Aj napriek jeho jednoduchosti je mimoriadne chutný a nikto by sa nedivil, ak by ste ho jedli každý deň. Hostia ani neodídu bez toho, aby si od vás vypýtali recept. Môj manžel už dva dni po dcérinej oslave ma poprosil, aby som tento sladký dezert ešte raz upiekla.
Ponúkame vám lahodný recept s makom, vanilkovým krémom a čokoládovou polevou. Dokonalá kombinácia chutí a arómy!
Ingrediencie na 3 korpusy
- 6 vaječných bielkov
- 3 PL strúhaného kokosu
- 3 PL cukru
- 1 fľaštička vanilkovej esencie
- 5 PL maku
- 10 PL polohrubej múky
- 15 g prášku do pečiva
- 5 PL mlieka
Ingrediencie na krém
- 4 vaječné žĺtka
- 1 fľaštička vanilkovej esencie
- 1 balenie vanilkového pudingu
- 500 ml mlieka
- 6 PL cukru
- 250 g masla
Ingrediencie na polevu
- 100 g horkej čokolády
- 1 ČL rastlinného oleja
Postup
- Pri príprave cesta na korpusy je potrebné, aby ste si bielka šľahali vo vhodnej nádobe dovtedy, dokým nezdvojnásobi svoju veľkosť. Zmes by mala byť biela a hustá ako pri snehových pusinkách. Pridajte cukor a miešajte cesto dovtedy, kým sa celkom nerozpustí. Do zmesi postupne prisypte mak, strúhaný kokos, vanilkovú esenciu, múku zmiešanú s práškom do pečiva a teplé mlieko. Cesto miešajte zdola nahor.
- Výslednú zmes nalejte do formy na pečenie s rozmermi 24×30 cm vystlanou s papierom na pečenie a potretou olejom. Pečte pri teplote 200 stupňov po dobu 10-15 minút. Keď je korpus pripravený, nechajte ho vychladiť. Následne ho rozrežte na tri rovnaké časti.
- Pokračujte v príprave krému. V miske si rozšľahajte žĺtka s cukrom až do krémovej konzistencie. Pridajte práškový puding, vanilkovú esenciu a mlieko. Všetko opatrne premiešajte metličkou, aby sa vám nevytvorili hrudky.
- Budúci krém si premiestnite do hrnca na mierny plameň a neustále ho miešajte, až kým nezhustne. Keď vychladne, pridajte k nemu na kocky nakrájané maslo a miešajte približne 3 minúty, kým vám nevznikne jemný krém. Potom si ho rozdeľte na dve rovnaké časti.
- Na prípravu polevy v kovovej miske si zmiešajte kúsky čokolády s rastlinným olejom, potom ju vložte do vodného kúpeľa a miešajte, až kým sa čokoláda celkom neroztopí. Rastlinný olej potrebujete na to, aby ste zabránili zhusteniu polevy.
- Teraz postupujte nasledovne: položte si na tanier prvý kus korpusu a potrite ho krémom. Potom naň vyložte druhý kus korpusu, na ktorý rovnomerne rozotrite zvyšok vanilkového krému. Nakoniec na vrch položte tretí korpus a jemne ho zatlačte prstami. Na posledný kus korpusu vylejte teplú polevu, ktorú podľa potreby uhlaďte stierkou alebo plochým nožom.
- Takto pripravený koláč vložte na 2-3 hodiny do chladničky. Následne potom ho môžete narezať a servírovať. Prajeme vám dobrú chuť!
Lahodný a šťavnatý koláč sa vám bude rozplývať na jazyku už po prvom ochutnaní. Okrem maku môžete do cesta pridať aj hrozienka, brusnice alebo sušené marhule. Vďaka tomu získa zákusok novú chuť, ktorú určite ocenia aj vaše chuťové bunky.
Nezabudnite sa o tento recept podeliť aj s vašimi priateľmi na Facebooku!
zdroj:takprosto.cc