Úžasná rada Stephena Hawkinga tým, ktorí trpia depresiami. Funguje a pomôže aj vám

Preslávený fyzik Stephen W. Hawking zomrel 14. marca v roku 2018, no jeho posolstvo nikdy nezomrie. Pri príležitosti svojich 74. narodenín v Londýnskom kráľovskom inštitúte vystúpil so svojou prednáškou venovanou čiernym dieram.

Poznamenajme, že už skôr prišiel tento znamenitý vedec s teóriou, že čierne diery nie sú, ako sme predtým mali za to, jednosmernou slepou ulicou, ale že pravdepodobne vedú do iných vesmírov.

Po prednáške Hawking odpovedal nielen na otázky k nej, ale aj na otázky osobnejšieho rázu. Keď sa ho spýtali, ako sa vyrovnáva s náročnými životnými situáciami, vyslovil krásnu odpoveď, v ktorej depresiu prirovnal k čiernym dieram.

«Chcel by som povedať, že čierne diery nie sú tak čierne, ako si všetci myslia. Nie sú to večné žaláre, ako sme si mysleli skôr. Je z nich východ, možno dokonca do iného vesmíru. Keď teda spadnete do čiernej diery, nevzdávajte sa, je z nej východ „.

Pripomeňme si, že Stephen Hawking bol nielen vedcom, ktorého objavy zmenili názory na fyziku vôbec a fyziku vesmíru zvlášť. Je to tiež neuveriteľne silný človek. V roku 1963 mu bola diagnostikovaná amyotrofická laterálna skleróza. Lekári mu predpovedali maximálne dva roky života. Postupne strácal vládu nad svojím telom a do svojej smrti bol úplne paralizovaný.

So svetom sa dohadoval pomocou špeciálneho zariadenia. Avšak po celú dobu neprestal intenzívne vedecky pracovať, písať knihy, prednášať a svojou činnosťou inšpirovať nielen vedca a širokú verejnosť, ale aj ľudí, ktorých možnosti sú akokoľvek obmedzené.

Slová takto veľkých ľudí majú veľký význam. Je potrebné vedieť, že nech sú časy, v ktorých sme sa ocitli, temné, východisko je vždy. Možno do iného vesmíru.

Chod hore