Z denníka záhradkárov: 4 rady, ktoré vám pomôžu vypestovať si rekordnú úrodu cibule!

Aj v prípade, že nie ste žiaden záhradkársky majster, vždy máte nádej, že vám vaši susedia budú závidieť všetku cibuľovú úrodu. Prvá vec, ktorú musí vedieť aj záhradník amatér, cibuľa nemá rada zhnitú pôdu. Preto, ak máte na svojom pozemku nevhodnú pôdu, bude lepšie, ak ju zriedite s pieskom a rašelinou a nakoniec to všetko celé premiešate.

как правильно посадить и вырастить лук

Ďalším dôležitým bodom pri výsadbe cibule je potrebnosť zásaditej pôdy. Ak máte na svojom pozemku kyslú pôdu, posypte ju dolomitovou múkou kvôli detoxikácii. Bohužiaľ, tento postup môžete vykonať až na jar.

как правильно посадить и вырастить лук

Pestovanie cibule na otvorenom priestranstve

  1. Namáčania do soľného roztokuPred zasadením cibule do pôdy je potrebné nechať cibuľky 3 hodiny v silnom fyziologickom roztoku (približný pomer: 1 polievková lyžica na 1 liter vody) a potom 2 hodiny v roztoku mangánu. Následne na to, všetky cibuľky opláchnete vodou.

    как правильно посадить и вырастить лук

  2. Zabráňte mínerke pórovejKeď sa na svete objavia prvé listy cibule, je potrebné ju polievať na základe špeciálnej schémy. Najskôr by ste ju mali poliať čistou vodou a potom si pripraviť roztok z 2 PL amoniaku a 1 vedra vody. Zalievanie cibule je potrebné v množstve 3 vedier na 6 dĺžkových metrov pôdy. Nasledujúci deň by ste ju mali poliať obyčajnou čistou vodou.

    как правильно посадить и вырастить лук

     

    Po 10 dňoch je potrebné obnoviť polievanie cibule podľa vyššie uvedenej schémy. Namiesto amoniaku ale môžete použiť stolovú soľ (1 lyžička na 1 liter vody). Po ďalších 10 dňoch je potrebné poliať cibuľu silným roztokom manganistanu draselného. Vynikajúcou prevenciou je aj obyčajná mrkva. To je dôvod, prečo je mrkva pri cibuli predpokladom dobrej úrody.

    как правильно посадить и вырастить лук

  3. HnojivoCibuľa má rada prikrmovanie vo forme kvasníc. Za týmto účelom si zrieďte 100 g kvasníc na 1 vedro vody a nechajte zmes odstáť po dobu 1 hodiny. Potom si cibuľu polejte vodou a po pár hodinách jej doprajte kvasnicové hnojivo.

    как правильно посадить и вырастить лук

  4. Dôkladne vysušenieDôležité je, aby ste cibuľu včas zozbierali a vyhli sa augustovým dažďovým prehánkam. Sušenie cibule by sa malo uskutočniť najlepšie v podkroví, kde prúdi dostatočný prílev vzduchu. Potom ju zbavte všetkých nečistôt a odrežte z nej suché časti a zaveste (8-10 cm dĺžka).

    как правильно посадить и вырастить лук

V prípade, že nemáte možnosť cibuľu zavesiť, pokojne ju dajte do debničky. Je ale potrebné, aby ste ju z času na čas prebrali, pretože ak sa vám zhnije jedna, zvyšok si to taktiež odnesie.

Prečítaj si na tomto odkaze viac článkov o záhradkárstve

zdroj:takprosto.cc

Chod hore