Týmto obľúbeným izbovým rastlinám sa radšej vyhnite! V mnohom si pomôžete…

Máte radi parapety plné kvetín? Ale vedeli ste, že niektoré z nich môžu spôsobiť vám a vaším blízkym rôzne ťažkosti? Na prvý pohľad neškodné rastliny môžu spôsobiť alergické reakcie alebo vylučovať jed. A v tomto článku sa dozviete, ktoré druhy rastlín sú tie nebezpečné. Čítajte ďalej, možno medzi nimi je jedna z vašich obľúbených.

Škodlivé izbové rastliny

1. Cyklámen

Mnohí veria, že táto roztomilá rastlina pomáha chrániť od zlých snov. Je síce krásna, ale nezabudnite na jej toxické vlastnosti. Najedovatejšie časti sú semená a korene, ich šťava môže spôsobiť podráždenie a zápal pokožky.

Neodporúčame skúšať recept, ktorý je v ľudovej medicíne pomerne populárny: pochutnať si na cyklámenovej šťave ak trpíte sinustídou. Mohla by vám spáliť sliznicu, zapríčiniť teplotný skok, bolesť hrdla a ťažkosti s dýchaním. Pri liečbe zápalu prínosových dutín to určite nepomôže.

2. Difenbachia

Hoci táto rastlina čistí vzduch a zlepšuje jeho chemické zloženie, neumiestňujte ju do spálne alebo do detskej izby. Šťava, ktorú obsahuje stonka je veľmi toxická. Pri kontakte s kožou môže spôsobiť popáleniny a pri požití môže vyvolať závažné poruchy trávenia a dýchania.

3. Kaktusy

Jedná sa o jednu z najzákernejších domácich rastlín. Dokonca aj drobnejšia podoba tejto rastliny obsahuje vo svojej bunkovej šťave viac ako 120 alkaloidov, ktoré negatívne ovplyvňujú ľudský nervový systém. Halucinogény obsiahnuté v kaktusoch sú schopné spôsobiť paralýzu nervového systému, ich účinok pripomína účinok LSD.

4. Tučnolist (Crassula)

Táto rastlina je v skoro v každej domácnosti, pretože sa vraví, že priťahuje do domu bohatstvo a úspech. Musíte byť ale opatrní, pretože šťava z rastliny obsahuje arzén. Samozrejme že len v malom množstve, ale to môže stačiť na otrávenie domáceho zvieratka.

5. Hortenzie

Kvety hortenzie sú veľmi atraktívne a akoby naplnené akýmsi druhom mágie, ale všetky ostatné časti sú jedovaté. Ak ak sa do tela dostane šťava z hortenzie, môže spôsobiť zvýšené potenie, bolesť žalúdka, svrbenie, nevoľnosť, zhoršenie krvného obehu.

6. Pelargónie

Áno, aj obľúbené a krásne pelargónie môžu spôsobiť nemalé problémy. Pelargónie sú vynikajúce antiseptikum, pomáhajú zmierniť stres, dokonca bolesti pri angíne. Avšak zápach pelargónií môže spôsobiť ťažký astmatický záchvat a spôsobiť alergickú reakciu. Na pelargónie by si mali dať veľký pozor tehotné ženy, ľudia s nízkou hladinou cukru v krvi a deti.

7. Vianočná ruža

Ani pestovanie populárnej vianočnej ruže v dome nie je veľmi bezpečné, pretože jej šťava obsahuje alkaloidy. Ani kvety, ani listy nie sú samy o sebe nebezpečné, nebezpečná je šťava, rovnako ako vo všetkých rastlinách skupiny mliečnikovitých. Táto žiarivá rastlina láka deti a domáce zvieratá, preto buďte opatrní, aby ste predišli nepríjemnostiam.

Pri pestovaní týchto rastlín vo vašej domácnosti buďte ostražití. Radšej si o nich pred zaobstaraním prečítajte všetky dostupné informácie, aby ste sa uistili, že sú bezpečné.

Zdroj : takprosto.cc

Chod hore