Vedeli ste? Teta je tretia najdôležitejšia osoba v živote vašich detí! Pozrite sa prečo…

Rodičia, starí rodičia nie sú jediní, ktorí dokážu určiť vývoj dieťaťa. Mamičky a oteckovia svoje deti vychovávajú a učia. Babky a dedkovia ich ľúbia a rozmaznávajú. Avšak život mladého človiečika bude naplnený vtedy, ak jeho súčasťou bude aj milujúca a úžasná teta.

 

Akú rolu hrajú tety v životoch našich detí?

  1. Teta je vynikajúci učiteľ – vždy dieťaťu ponúkne vhodné riešenie problému a pomôže mu vysporiadať sa s novými informáciami, či už ide o predmety v škole alebo ťažké životné lekcie.
  2. Tety dávajú darčeky – je akýmsi pravidlom, že rady obdarúvajú. Šťastie v očiach ich netere či synovca je totiž na nezaplatenie.
  3. Teta je skvelým poslucháčom – niekedy dieťa potrebuje pomôcť a poradiť, no cíti, že sa to nemôže opýtať svojich rodičov. Vtedy príde na záchranu ich teta!
  4. Teta je akýmsi neoficiálnym psychológom. O svoje životné rady je vždy ochotná sa podeliť. Teta chápe problémy detí lepšie, ako ktokoľvek iný.
  5. Teta je dobrý učiteľ – tak ako aj rodičia, aj ona dokáže deťom vysvetliť potrebu životných hodnôt a povedať im, čo je v živote zlé alebo dobré. Ďalším bonusom je, že sa to snaží vyjadriť priateľským spôsobom.
  6. Teta je lepšia ako akákoľvek opatrovateľka. Rada trávi so svojimi neterkami či synovcami svoj voľný čas. Je vždy pripravená prevziať za nich zodpovednosť. A navyše, s tetou je vždy sranda!
  7. Teta deti ich rodičov nikdy nebude karhať či trestať. V prípade, kedy by mala dieťaťu naznačiť, že urobilo niečo zlé, zvyčajne zvolí uvoľnenejší spôsob riešenia problému. Takto ju budú deti ochotnejšie počúvať.

Prečo je rola tety tak skvelá?

Malé deti prinášajú do našich častokrát čierno-bielych životov omnoho viac farieb. Komunikácia s nimi je sama o sebe úžasným darom, ktorý nie všetci zažijú. Navyše, tety môžu svojim synovcom a neterkám povedať o všetkých hlúpostiach, ktoré robili v detstve ich rodičia!

Toto je 6 vecí, ktoré získate, ak sa z vás stane teta:

  1. Budete sa rady hrať. Nikdy nepremeškáte ich narodeniny a príležitosť pohrať sa s nimi. A s kým iným by ste išli do múzea, kina, divadla alebo na koncert, ak nie s vaším synovcom či neterou.
  2. Ten pocit keď sa narodia! Tento deň je výnimočný. Nezáleží na tom, koľko ich už máte, budete chcieť, aby ich bolo ešte viac.
  3. Objatia! Čím viac detí, tým viac prejavov lásky! Deti milujú objatia a k dospelým, ktorí ich objímajú, sú ako prikovaní. A vy ako teta predsa nebudete žiadnou výnimkou!
  4. Budete pozorovať ako vyrastajú a menia sa zo dňa na deň. Vždy budete ich oporou a niekedy sa môže stať, že ich trochu rozmaznáte. Deti si to ale zapamätajú a budú vám za to vďačné do konca života!
  5. Pomôžu vám odstrániť stres. V prípade, že ste unavená z práce alebo zo života, neexistuje nič lepšie ako hranie sa a rozprávanie s deťmi. Zabudnete na každodenné problémy a eliminujete vysoké dávky stresových situácii.
  6. Nakupovanie darčekov sa pre vás stane obrovskou zábavou. Keďže svoje netere a synovcov dobre poznáte, nebude vám robiť problém vybrať pre nich akýkoľvek darček. So sladkosťami to však nepreháňajte!

Komunikácia medzi tetou a deťmi jej brata či sestry je ideálnym spôsobom, ako vytvoriť v rodine jednotu a spojiť tak všetkých členov rodiny. Teta sa môže stať vynikajúcim diplomatom a akýmsi dôležitým spojovacím prvkom vo vzťahoch medzi deťmi, rodičmi a starými rodičmi.

Pre deti sa stane skutočným priateľom a pre dospelých členov rodiny bude osobou, ktorá je schopná vysvetliť im zvláštnosti správania detí, ktorým z nejakého dôvodu nevedia porozumieť, hoci sa veľmi snažia.

Veríme, že teraz je každému jasné, prečo sú tety v každej rodine také dôležité. A čo vy? Mali ste vo vašom detstve svoju obľúbenú tetu? Alebo ste sa už aj vy stali jednou z nich? Napíšte nám o vašich skúsenostiach aj v komentároch na Facebooku!

 

 

Chod hore