Pijete nápoj z melasy alebo z čistej trstinovej šťavy? Vieme, v čom je rozdiel

Väčšina rumov, ktoré nájdeme na našom trhu, sa vyrába z melasy, čo je vlastne odpadový produkt pri výrobe cukrovej trstiny. Avšak existujú aj rumy, ktoré sa získavajú z toho najvzácnejšieho, čo sa dá z cukrovej trstiny získať – teda z čistej trstinovej šťavy. Ak pochádzajú navyše z oblasti bývalých francúzskych kolónií, patrí im výnimočné označenie: AgricoleRhum.

Jedným z nich je aj značka SAINT JAMES, ktorá sa zrodila v mestečku Saint-Pierre na ostrove Martinik už v roku 1765. Vznikla pričinenímEdmunda Lefeburea, talentovaného alchymistu, ktorý v tom čase pôsobil ako opát Kláštora dobročinných bratov. Tento vážený kňaz pripravil destilát z cukrovej trstiny, ktorý nazval Guildive, resp. Tafia, neskôr v archívoch nachádzame už jeho názov RhumAgricole.

Jeho spolupútnik, otec Lefebure, mal vynikajúci zmysel pre obchodné záležitosti, preto začal vyvážať acricolerhum do blízkych britských kolónií Severnej Ameriky. Nazvali ho Saint Jacques – na počesť JacquesaDyela, ktorý sa celý život venoval rozvoju ostrova Martinik. Neskôr sa značka z obchodných dôvodov premenovala na SAINT JAMES, aby sa viac priblížila anglicky hovoriacej klientele.

V roku 1882 Paulin Lambert, marseillský obchodník, zaregistroval značku SAINT JAMES už spolu so slávnou hranatou fľašou. V tom čase to bola prvá hranatá fľaša vo svete destilátov vôbec – bola špeciálne navrhnutá na bezpečné skladovanie v nakladacích priestoroch lodí, vďaka čomu sa výrazným spôsobom znížilo rozbíjanie fliaš počas intenzívnych búrok na mori. V tom čase bol tento dizajn považovaný za absolútne prevratný a aj vďaka nemu získal SAINT JAMES svoju jedinečnú identitu.

Nie každý rum sa však môže nazývať AgricoleRhum. Väčšina rumov sa vyrába z melasy, čo je vlastne odpadový produkt pri výrobe cukrovej trstiny. Toto označenie patrí len rumom, ktoré sa vyrábajú z čistej trstinovej šťavy a navyše pochádzajú z oblasti francúzskych kolónií Guadeloupe, Martinique, Saint-Barthélemy, Saint Martin či FrenchGuiana. Ich originálnosť garantuje francúzska ochranná známka „Appelaciond’OrigineControleéMartinigue. Tá odzrkadľuje ich autentickosť a  blízke spojenie medzi výrobou, pôdou a expertízou ľudí, ktorá sa dedí z generácie na generáciu. Tiež udáva, že je rum vyrobený výhradne destiláciou čerstvej šťavy z cukrovej trstiny, pričom šťava sa musí získať výlučne drvením a lisovaním cukrovej trstiny. Následne sa čerstvá šťava nechá zakvasiť a potom sa kvas predestiluje na rum. Čerstvá šťava z cukrovej trstiny sa nedá skladovať a preto musí byť čo najskôr vydestilovaná. Kvalita agricolerhumu je kontrolovaná s dôrazom na  minimálne množstvo pridaného cukru, hladiny pH a obsahu éterických ingrediencií, so zákazom pridaného sirupu alebo melasy. Agricolerhumy sú vyrábané priamo fermentáciou cukrovej trstiny, preto majú menší obsah alkoholu.

Agricolerhum značky SAINT JAMES je čisto prírodný produkt, ktorý nie je upravený žiadnym ďalším procesom, čo znamená, že podiel nealkoholických ingrediencií je vyšší. To, samozrejme, dodáva tomuto rumu jedinečnú intenzitu rozličných aróm.

Rhumy SAINT JAMES môžete nájsť ako krištáľovo čistý biely rum s arómou kvetinových, ovocných a jemne pikantných tónov a s intenzívnou, ale jemnou chuťou s hrejivým priebehom typických ovocných tónov. Tento mladý rum ľahkej chuti odpočíva niekoľko mesiacov v oceľových sudoch, skvelo sa hodí ako základ do miešaných nápojov.

SAINT JAMES sa vyrábaaj v podobeCuvee. Tento rum je vytvorený zmesou najlepších karibských rumov, ktoré je možné získať. Sú to rumy z najlepších regiónov Karibiku, Jamajky, Quadeloupe, Barbadosu, Martiniku a Trinidadu. Ojedinelá receptúra robí z rumu SAINT JAMES Cuveeprémiový rum tej najvyššej kategórie. Ovocná a vanilková chuť snúbiaca sa s náznakmi dubového dreva je spojená s medovým nádychom, ktorý rum získava odpočívaním vo veľkých drevených sudoch zvaných tiež ako foudres. Staré rumy prechádzajú dlhým procesom zrenia v malých dubových sudoch, ktorý trvá minimálne 3 roky a až viac ako 10 rokov. Stojí za zmienku, že vďaka špecifickým klimatickým podmienkam, dozrievajú rumy v Karibiku minimálne dvakrát rýchlejšie ako rumy v chladnejšom podnebí. Tmavé agricolerhumy si najlepšie vychutnáte čisté, prípadne na ľade alebo v lahodnom long drinku.Na slovenský trh prináša originálne agricolerhumynajväčšej a najznámejšej značky SAINT JAMES spoločnosť RUDOLF JELINEK Slovakia. Vychutnajte si to najvzácnejšie, čo sa dá z cukrovej trstiny získať.

Chod hore