Ako využiť LED pásiky? Inšpirácie pre modernú domácnosť

LED pásiky predstavujú jeden zo spôsobov, ako dodať vašej domácnosti moderný nádych. Ich účel je však nielen estetický, ale aj funkčný. Inšpirujte sa kreatívnymi spôsobmi, ako toto všestranné led osvetlenie zakomponovať do vašej obývacej izby, kuchyne či inej časti interiéru.

LED pásiky do kuchyne

Najbežnejším spôsobom využitia LED pásikov v kuchyni je podsvietenie kuchynskej linky, teda spodných alebo vrchných skriniek nad pracovnou doskou a drezom. V tejto miestnosti plnia viac ako len estetickú funkciu. Ide o dodatočné osvetlenie kuchyne, tzv. osvetlenie úloh, ktoré využijete napríklad pri príprave jedál. Nevyhnutným príslušenstvom je lišta na led pásik, ktorá zabezpečuje chladenie a tým predlžuje životnosť LED. Ide tiež o dizajnový prvok. Dramatický efekt dosiahnete aj inštaláciou led pásov pod kuchynský ostrovček, vďaka čomu bude táto nábytková jednotka pôsobiť, akoby sa vznášala v priestore.

Zdroj foto: vlastné / Svetla.sk

LED pásiky v kúpeľni

LED pásiky sú skvelým dizajnérskym riešením, ako zmodernizovať kúpeľňu v zastaralom štýle. Toto akcentačné osvetlenie je vhodné inštalovať za zrkadlo či sprchový kút, vďaka čomu kúpeľňa získa elegantný nádych a vaše zrkadlové selfies naberú nový rozmer. Využiť ich môžete aj na zvýraznenie tvaru voľne stojacej vane. Ak nie je led pásik vložený do hliníkového profilu, vyberajte modely s krytím, tzn. zasilikónované LED pásiky, vďaka čomu budú okrem iného odolné voči vlhkosti, ktorá je pre toto prostredie typická.

LED pásiky na schodisku

Pridajte toto minimalistické a elegantné svetlo aj do vašej chodby a osvetlite ním schody. Vytvoríte tak funkčné osvetlenie, ktoré vás navedie v tme. Praktickou voľbou je v tomto prípade LED pásik s pohybovým senzorom. Myslite aj na hustotu umiestnenia diód. Pre smerové osvetlenie je ideálna hustota cca 60 – 120 diód na meter.

LED pásiky do obývačky

V súvislosti s obývacou izbou sa zameriavame primárne na dekoratívny charakter LED pásov. Okrem štandardných teplých a studených odtieňov bielej môžete siahnuť aj po farebných RGB led pásikoch s ovládačom, ktorý umožňuje meniť farbu a jas podľa vašej nálady. Led pásiky môžete využiť napríklad na podsvietenie sadrokartónových podhľadov, nábytku (najčastejšie stolík pod TV alebo gauč), políc a nástenných jednotiek alebo iných architektonicky výrazných prvkov. Rôzne časti dňa vyžadujú odlišné požiadavky na úroveň jasu, preto siahnite po pásovom osvetlení s nastaviteľnou teplotou svetla.

Zdroj foto: vlastné / Svetla.sk

LED pásiky v spálni

Stojace či stolové lampy na nočnom stolíku sú pre akcentačné osvetlenie v spálni bežné, atraktívny vizuálny efekt však môžete docieliť aj použitím úsporných led pásikov. Zvýraznite ním centrálny prvok (napríklad posteľ či toaletný stolík) a vytvorte tak ohnisko. Z praktického hľadiska môžete využiť pásové osvetlenie aj v skriniach a podsvietiť tak police či iné úložné priestory.

Ďalšie využitie LED pásov

Okrem vyššie spomínaných spôsobov sa ponúkajú aj ďalšie alternatívy využitia. Ide napríklad o inštaláciu v garáži, na osvetlenie tmavých zákutí a skladovacích priestorov, či ako osvetlenie do kancelárie, napr. podsvietenie políc nad pracovným stolom. LED pásiky môžete použiť aj v exteriéri, a to z vnútornej strany altánku, terasy, pozdĺž zábradlia či pergoly.

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Ako využiť LED pásiky? Inšpirácie pre modernú domácnosť”