Pripravte si vlastnú raňajkovú zmes, ktorú si zamilujete

Woman preparing healthy dieting vegan nutritious breakfast. Female hand putting blueberries in the bowl with oatmeal porridge with walnuts and honey.

Raňajky sú možno vôbec najdôležitejším jedlom celého dňa. Pomôže vám prekonať rannú únavu a vykročiť do nového dňa správnou nohou. Ako by ale ideálne raňajky mali vyzerať? Poradíme vám a pridáme aj recept na domácu raňajkovú zmes.

Čo očakávate od raňajok?

Budeme trochu zovšeobecňovať, ale pre väčšinu ľudí platí, že raňajky sú jedlom, ktoré potrebujeme pripraviť rýchlo. Len málokto má skoro ráno čas stráviť prípravou prvého jedla dňa dlhé desiatky minút. Súčasne by ale mali byť raňajky kvalitným jedlom, ktoré nášmu telu dodá všetky potrebné živiny a energiu na dopoludnie.

Čo z toho vyplýva? Z hry sú raňajky náročné na varenie – výdatné anglické raňajky, lievančeky a pod. Také raňajky si nechajte skôr na víkend, raz za čas s nimi môžete urobiť radosť celej rodine. Vhodnou voľbou ale nemusí byť ani obľúbený rožok namazaný maslom alebo nátierkou. Také raňajky totiž živinami práve neprekypujú a v žalúdku môžu byť aj príliš ťažké.

Na aké raňajky teda staviť, aby príprava bola rýchla a jedlo chutné, výživné a ľahké? Vhodnou voľbou sú domáce cereálne zmesi, ktoré môžete jesť napríklad s jogurtom alebo tvarohom. Ľahko si ich môžete pripraviť vopred a každé ráno trochu odsypať do misky.

Domáca granola s orieškami a sušeným ovocím

Domáce granoly sú pre raňajky ideálne. Základom sú ovsené vločky, ktoré dopĺňa niekoľko hrstí orechov. My pridáme aj sušené ovocie.

Kompletné ingrediencie sú nasledujúce:

  • 500 g ovsených vločiek
  • 70 g kokosového oleja
  • 70 g medu
  • 200 g pokrájaných orechov (zmes rôznych druhov podľa chuti)
  • 100 g ovocia (datle, jahody, sušené marhule…)
  • Lyžička škorice

Postup prípravy:

Kokosový olej s medom necháme napríklad na platni na miernom ohni rozpustiť a potom premiešame so všetkými ovsenými vločkami. Rozložíme na plechu s papierom na pečenie a dáme do rúry predhriatej na 180 stupňov. Pečieme asi 20 minút, potom pridáme zmes orechov pokrájanú na menšie kusy. Všetko na plechu znova dôkladne premiešame a pečieme približne ďalších 10 minút. Celá zmes by sa mala krásne rozvoňať, vločky aj orechy získajú sýtejšiu farbu, jednotlivé komponenty by sa ale nemali začať páliť. Akonáhle uvidíte, že okraje vločiek alebo orechov černajú, radšej ihneď vypnite rúru a granolu vyberte. Zmes by už nebola voňavá, ale začala by nepríjemne horknúť.

Nechajte granolu na plechu vychladnúť, potom primiešajte ovocie sušené mrazom, opäť dôkladne premiešajte a následne presypte do uzatvárateľnej nádoby. Granola v nej bez problémov vydrží aj pri izbovej teplote niekoľko týždňov.

Ako servírovať raňajky?

Podľa chuti si do misky naservírujte jogurt, tvaroh alebo zmes jogurtu a tvarohu. Pridajte asi jednu alebo dve lyžice granoly. V tejto chvíli sú raňajky hotové a môžete jesť, príprava vám zaberie len jednu alebo dve minúty.

Ak máte čas a chuť, môžete ešte pridať ovocie (napr. nakrájaný banán, marhule alebo jahody), prípadne kúsky kvalitnej čokolády. Nie je to však nutné. Ide o ľahko stráviteľné raňajky plné energie, v ktorých navyše nechýbajú vitamíny a minerály. Vďaka orechom navyše zasýtia na celé dopoludnie.

Či už vyrážate na horský bicykel, poriadnu túru alebo napríklad len do práce, poriadne a výživné raňajky sú základ dňa, a dodajú vám potrebnú energiu, aby ste dokázali celý deň správne fungovať.

Zdroj obrázku: Caterina Trimarchi / stock.adobe.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Pripravte si vlastnú raňajkovú zmes, ktorú si zamilujete”