Káva bez kofeínu s dvojitou dávkou chuti: Ako sa tento nápoj vlastne vyrába?

Káva je jedným z najpopulárnejších nápojov na svete, no nie vždy a všetci si môžeme dopriať šálku tohto povzbudivého nápoja kvôli jeho obsahu kofeínu. Avšak, aj pre tých, ktorí si chcú užiť všetky chuťové potešenia kávy bez jej stimulujúceho účinku, je tu skvelá alternatíva v podobe bezkofeínovej alternatívy.

Viete ako sa vlastne tento typ kávy vyrába a v čom sa skrýva tajomstvo jej chuťového zážitku? Ak budete pokračovať v čítaní, všetko dôležité sa dozviete.

Proces výroby bezkofeínovej kávy

Výroba bezkofeínovej kávy je zložitý proces, ktorý zahŕňa odstránenie kofeínu z kávových zŕn. Spôsobov, ako sa to dá dosiahnuť, existuje viacero. Vo väčšine prípadov sa však postupuje tak, aby sa aj napriek absencii kofeínu zachovala špecifická chuť a aróma kávy.

K najbežnejším metódam, ako sa z klasickej stane lahodná bezkofeínová káva, patrí extrakcia vodou. Celý proces spočíva v tom, že kávové zrná sa namočia do vody, z ktorej sa vytvorí roztok s vysokým obsahom rozpustených zlúčenín vrátane kofeínu. Kofeín sa ďalším spracovaním roztoku postupne od zvyšku zmesi oddeľuje a následne suší a praží ako klasické kávové zrná.

V niektorých prípadoch sa môžu na extrakciu kofeínu z kávových zŕn použiť aj iné organické rozpúšťadlá alebo CO2. Každá zo zvolených metód má samozrejme svoje plusy aj mínusy, spoločným cieľom je však vytvorenie bezkofeínového nápoja s jeho čo najjemnejšou a špecifickou chuťou i arómou.

Chuťový zážitok bezkofeínovej kávy

Bezkofeínová káva sa vzhľadom na proces výroby, svojou chuťou a arómou, veľmi podobá svojej kofeínovej verzii. Dokonca až tak, že pri správnej príprave nespoznáte rozdiel. Bezkofeínová káva je vo všeobecnosti skvelou možnosťou pre tých, ktorí sú citliví na kofeín alebo ho musia obmedziť zo zdravotných dôvodov. Nápoj je však tak dokonale spracovaný, že dokáže splniť aj náročné očakávania milovníkov klasickej kofeínovej kávy.

Ak vám preto kofeín neprospieva, no nedokážete sa zároveň lahodnej chuti tohto nápoja tak jednoducho zbaviť, bezkofeínová verzia je pre vaše príjemné chvíle na luxusnej záhradnej hojdačke alebo v práci ideálna voľba.

Slovenská pražiareň kávy – Ebenica

Ak hľadáte kvalitnú kávu, mali by ste sa pozrieť na ponuku značky Ebenica, ktorá je známa svojimi výnimočnými zmesami. Slovenská pražiareň kávy sa vyznačuje profesionálnym výberom, pražením a spracovaním kávových zŕn, čo sa prejavuje v naozaj výnimočnej chuti a aróme tohto celosvetovo najobľúbenejšieho nápoja. Produkty značky Ebenica tiež získali mnohé medzinárodné ocenenia, čo svedčí o najvyššej kvalite a vašej správnej voľbe.

V širokej ponuke Ebenica navyše nájdete nielen klasickú, ale aj bezkofeínovú kávu pre tých, ktorí túžia po výnimočnom chuťovom zážitku bez stimulujúceho účinku kofeínu.

Zdroj obrázka:Valentyn Volkov/Shutterstock.com

Prečítajte si aj

Aký je tvoj názor?
0 replies on “Káva bez kofeínu s dvojitou dávkou chuti: Ako sa tento nápoj vlastne vyrába?”