Kruté zimné mrazy síce už poľavili a za oknami sa na nás usmieva slniečko prvých jarných dní, dobré a ľahké teplé jedlo sa hodí vždy. Keď sa navyše jedná o pokrm výdatný na vitamíny, je to príjemný bonus.
Polievky spĺňajú všetky tieto pozitívne vlastnosti, a preto ich milujú ľudia po celom svete. Dobrá polievka zasýti a zahreje, môže sa podávať aj ako ľahká večera. Pripravte si doma týchto päť základných polievok.
Polievka s kuracím mäsom a krutónmi
150 g šošovice
2 litre vody
200 g zemiakov
1 cibuľa
1 mrkva
1 sladká paprika
200 g kuracieho mäsa
50 ml smotany
50 gramov krutónov
1 polievková lyžica rastlinného oleja
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
50 g byliniek
1 strúčik cesnaku
Príprava
Opláchnite šošovicu, zalejte ju vodou a nechajte ju variť.
Nakrájajte zemiaky a dajte ich do hrnca k šošovici.
Nakrájajte cibuľu, mrkvu, papriku a cesnak, všetko pridajte do hrnca.
Nakrájajte kuracie mäso na kúsky, orestujte na panvici na rastlinnom oleji.
Akonáhle sa zelenina uvarí, pridajte korenie a polievku rozmixujte.
Pridajte smotanu a premiešajte.
Podávajte s kuracím mäsom a krutónmi.
Hubová polievka s cestovinami
100 g sušených húb
1 cibuľa
1 mrkva
200 g kuracích stehien
150 gramov cestovín
1 polievková lyžica. rastlinného oleja
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
50 g byliniek
Príprava
Sušené huby zalejte vriacou vodou a nechajte 2 hodiny. Potom umyte huby a zalejte ich vriacou vodou na 30 minút.
Cibuľu rozkrojte, jednu časť nakrájajte, druhú ponechajte na vývar.
Olúpte mrkvu a nakrájajte ju.
Pripravte vývar z dvoch kuracích stehien, mrkvy a polovičný cibule.
Mäso a zeleninu nakrájajte a pridajte späť.
Kouba nakrájajte a osmažte je v oleji s nakrájanou cibuľou.
Pridajte huby a cibuľu do vývaru, priveďte do varu, pridajte zeleninu a korenie. Varte 15 minút.
Podávajte s chlebom, alebo krutóny.
Kuracie polievka so zeleninou a smotanou
2,5 litra kuracieho vývaru
200 g zemiakov
1 mrkva
200 g kukuričného škrobu
200 ml smotany
50 g byliniek
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
Príprava
Pripravte kurací vývar, vyberte z neho mäso, nakrájajte na malé kúsky a vráťte ho späť do hrnca.
Zemiaky nakrájajte na kocky a mrkvu na kolieska. Potom jemne nakrájajte zeleninu.
Pridajte zeleninu a kukuričný škrob do vývaru. Varte 20-25 minút.
Na konci varenia pridajte smotanu, korenie, nakrájanú zeleninu a nakrájané mäso.
Podávajte polievku s chlebom alebo krutónmi.
Kuracia polievka s rezancami a zeleninou
2 litre vody
200 g kuracích stehien
150 g cestovín
1 cibuľa
2 bobkové listy
1 mrkva
200 g zemiakov
1 koreň petržlenu
50 g nasekanej petržlenovej vňate
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
1/2 lyžičky suchých bylín
Príprava
Zalejte kuracie stehná vodou a priveďte do varu.
Pridajte cibuľu, bobkový list a varte vývar 1 hodinu.
Vytiahnite cibuľu a bobkový list z hrnca.
Nakrájajte mrkvu a petržlen.
Zemiaky nakrájajte na malé kocky.
Pridajte do vývaru zemiaky, cibuľu, mrkvu, korenie a byliny.
Priveďte polievku k varu a varte na nízkej teplote po dobu 15 minút.
Vytiahnite kuracie stehná z hrnca, oddeľte mäso a vložte späť do vývaru.
Pridajte rezance a varte polievku ďalších 15 minút.
Podávajte polievku a pridajte trochu byliniek.
Polievka s mäsom a zeleninou
450 gramov mäsa (bravčové, hovädzie)
1 cibuľa
2 polievková lyžica. rastlinného oleja
1 mrkva
100 g fazule
100 g kapusty
200 g zemiakov
4 polievkové lyžice. paradajkovej pasty
1/4 lyžičky soli
1/4 lyžičky korenia
Príprava
Cibuľu nakrájajte a osmažte na panvici v oleji.
Mäso nakrájajte na kocky a orestujte 5 minút s cibuľou na panvici.
Nalejte vodu do hrnca a pridajte mäso s cibuľou.
Varte vývar 1 hodinu.
Pridajte nakrájanú zeleninu.
Pridajte fazuľu, kapustu, mrkvu, zemiaky, paradajkovú pastu a varte do zmäknutia zeleniny.