Nemôžeme sa hýbať a sme agresívni. 6 neuveriteľných zaujímavostí o REM spánku

REM fáza spánku, slovensky „rýchle pohyby očí“, nie je stále z veľkej časti prebádaná. Priťahuje však vedcov ako magnet. A nielen ich. Práve v tejto časti spánku sa nám zdajú živé sny. A tiež sa v nej nemôžeme  hýbať, pretože je naše svalstvo paralyzované. Nedostatok REM spánku navyše podporuje rozvoj Alzheimerovej alebo Parkinsonovej choroby. A nie je to zďaleka všetko!
1. Oči sa na niečo „pozerajú“ počas spánku
REM fáza spánku sa inými slovami nazýva „rýchle pohyby očí“. Nie náhodou – počas týchto chvíľ sa buľvy rýchlo točia okolo dookola. Vedeli ste ale, že sa tak zrýchlene „pozerajú“ na najrôznejšie obrazy?
Podľa štúdie publikovanej vlani v auguste v časopise Nature Communications je pravdepodobné, že sa v našich hlavách vyjaví obraz vždy, keď sa oči pohnú. Znamená to, že sa počas snívania pozeráme na najrôznejšie objekty.
„Je to extrémne zaujímavé … že tieto očné pohyby počas snenia produkujú niečo ako vizuálne spracovanie,“ povedal psychiater Michael Czisch z nemeckého Max Planck Institute of Psychiatry servera New Scientist.
2. Alkohol vás nenechá snívať
Po alkoholovom večierku máte menšiu pravdepodobnosť, že sa vám bude niečo zdať (nie to ešte o princovi na bielom koni). Podľa štúdie z roku 2013 alkohol „splachuje“ aj časť snov, ktoré sa chystajú vyjaviť v našej hlave.
Autori výskumu tvrdia, že jeden alebo dva drinky pred spaním môžu ukrátiť REM fázu. Kvôli tomu sa preto druhý deň možno necítite oddýchnutí, hoci ste si dopriali klasický 8-hodinový spánok. Tiež lieky ako antidepresíva a stimulanty môžu REM fázu obmedziť. A to ako u dospelých, tak u detí.

3. REM pomáha udržať pamäť fit
Ak vaše dieťa ponocuje a vstáva skoro ráno, mali by ste spozornieť. Pravdepodobne sa totiž okráda o dostatočný REM spánok, ktorý je dôležitý pre rozvinutú pamäť.
Táto spánková perióda premieňa v detskom mozgu denné zážitky v dlhodobé spomienky a pomáha im v hlave nadlho „uviaznuť“. Uviedla to štúdia publikovaná v júlovom vydaní časopisu Science Advances.
„Existuje veľa údajov, ktoré hovoria, že množstvo spánku, ktoré dieťa dostáva, má vplyv na jeho / jej schopnosť dobre prospievať v škole,“ hovorí Marcos Frank, profesor lekárskej vedy vo Washington State University Spokane a jeden z najväčších autorov výskumu. „Táto štúdia pomáha vysvetliť, prečo by to tak malo byť – a prečo by sme mali byť obozretní voči obmedzovaniu spánku u detí.“
4. Napomáha kreatívnemu riešeniu problémov

Ak musíte urobiť kreatívne rozhodnutie, vyspite sa na to. REM fáza totiž „priamo zlepšuje kreatívne spracovanie“, ako odhalila štúdia z roku 2009.
V tejto časti spánku sú stimulované mozgové siete, ktoré zohľadňujú nové a neobvyklé spojitosti medzi zdanlivo nesúvisiacimi myšlienkami.
„Zistili sme, že – čo sa týka kreatívnych problémov, na ktorých ste už pracovali – stačí nechať plynúť čas, aby ste našli riešenie,“ tvrdí Sara Mednick, profesorka psychiatrie na Univerzite v Kalifornii a hlavná autorka štúdie. „Avšak len REM spánok zvyšuje kreativitu pri riešení nových problémov.“
5. Odvrátená strana REM: krik, kopanie aj boxovanie
Snívanie nemusí byť a nie je vždy sladké. Zvlášť vtedy, ak sa REM zmení na RBD.
Druhou skratkou sa označuje porucha správania v REM spánku. Dotknutému sa zdajú až štyri sny, väčšinou nepríjemné alebo akčné, za noc a môže sa prejavovať agresívne.
Zvlášť pri násilných snoch to predstavuje nebezpečenstvo pre partnera, s ktorým zdieľa lôžko. Spiaci na hrôzy scenára snov reaguje skákaním, mlátením, krikom, kopaním aj boxovaním.

6. Svalová paralýza
Áno, titulok ste si vyložili správne. Nemôžete sa hýbať, lebo je kostrové svalstvo paralyzované.
Na tejto spánkovej paralýze spoločne pracujú dva silné mozgové chemické systémy, zistili experti. To môže byť dobrá správa pre pacientov s narkolepsiou, poruchami správania v REM spánku alebo tie, čo v noci škrípu zubami.

Childhood dreams

Zdroj HuffingtonPost.com

Chod hore