Dokonalý trávnik bez veľkých starostí

Keď sa počasie začne zlepšovať a príroda sa po zime prebudí, je čas začať sa starať o trávnik, ktorý vám potom počas leta poskytne atraktívny a zdravo vyzerajúci priestor na relax a zábavu. Na prvý pohľad možno jednoduchá vec, ktorá sa ale v praxi premieňa na obrovský problém, pretože zisťujete, že získať a udržať na dvore dokonalý trávnik nie je tak jednoduché.

My vás ale presvedčíme o tom, že po dodržaní určitých pravidiel môže byť aj z vášho dvora závideniahodné miesto. Stačí urobiť niekoľko rozhodujúcich krokov.

Z trávnika odstráňte všetky listy a iné nečistoty

Začnite tým, že z trávnika odstránite listy a iné nečistoty, napríklad vetvy stromov, ktoré by pri následnom a prvom kosení mohli prekážať a dokonca aj kosačku pokaziť. Na špecifických miestach si môžete pomôcť aj kvalitným loveckým nožom, ktorého ostrá čepeľ zvládne naozaj veľa a využijete ju pri rôznych príležitostiach. Potom všetko pozbierajte.

Špeciálny ventilátor alebo exteriérový vysávač vám umožní túto prácu vykonať rýchlo. Okrem popadaného lístia môže dúchadlo nasávať aj malé odpadky po prerezávaní. Zhromažďujú sa v špeciálnom vrecku a potom sa dajú ľahko zlikvidovať či kompostovať.

Kosenie trávy

Ako náhle si všimnete, že tráva začala rásť, môžete začať s kosením. Pravidelné kosenie zvyšuje hladinu kyslíka v tráve, ktorý zasa znižuje pravdepodobnosť výskytu machu. Musíte sa ale uistiť, že tráva je pred kosením suchá. Mokrá sa drží spolu a môže upchať vašu kosačku na trávu.

V závislosti od toho, na čo sa trávnik používa, a na okolitej teplote sa rozhodnite, aká výška trávy by mala byť a vyberte želané nastavenie kosačky. Ak máte trávnik ako dekoráciu alebo je v tieni väčšinu dňa, nastavte výšku kosenia na 2-3 cm.

Ak sa trávnik používa ako detské ihrisko pre deti a domáce zvieratá, nastavte výšku kosenia vyššie na 4-5 cm. Ak je teplota okolia väčšia ako 25 ° C, vyberte výšku kosenia trávy o niečo vyššiu, než je obvyklé, pretože ak je teplota okolia vysoká, voľba nízkej výšky kosenia môže poškodiť trávu až ku koreňom.

Nezabudnite ani na kvalitu samotného zariadenia na kosenie trávy. Dobrá kosačka s výkonným motorom, v ktorom planétové prevodovky zaisťujú vynikajúci  chod – sa cení. Na trhu sú dostupné aj také, ktoré už vôbec nemusíte ovládať, na spôsob robotického vysávača sa podobná kosačka postará o krásny trávnik podľa vášho želania aj bez vašej osobnej účasti.

Siatie

Aby sa trávnik po zime rýchlo zotavil a mal čistý a zdravý vzhľad, mali by ste mu pomôcť aj správnym výsevom. Tráva rastie najlepšie, keď sa teplota dostane o niečo vyššie, takže apríl až máj je ideálny čas na výsadbu. Ak tráva rastie veľmi husto, je menšia pravdepodobnosť vzniku machu.

Trávu udržiavajte vlhkú, až kým trávne semeno nezačne klíčiť. Po zasiatej tráve moc nestúpajte, pretože mladé trávnaté výhonky sú veľmi krehké a môžu byť poškodené. Pamätajte aj na to, že trávne semená milujú aj vtáky.

Hnojenie

Všetky trávniky potrebujú tiež živiny. Odporúčame preto hnojenie pôdy na jar a opäť v lete. To mu poskytuje dodatočnú ochranu proti chorobám, pomáha trávniku sa rýchlejšie zotaviť a znižuje pravdepodobnosť výskytu machu.

K dispozícii sú rôzne druhy hnojív. Môžu byť rozdelené do dvoch hlavných skupín:

  • organické
  • a minerálne hnojivá.

Minerálne hnojivá sú lacnejšie ako organické a obsahujú všetky minerály potrebné pre trávnik.

Organické hnojivá obsahujú iba prírodné živiny a účinkujú dlhšie ako minerály. Je ale potrebné pripomenúť, že väčšina hnojív obsahuje aj látky škodlivé – pre deti a domáce zvieratá, ktoré môžu s nimi na trávniku prísť do kontaktu. Skúste im to na nejaký čas radšej obmedziť.

Kúpte si baktérie do jazierka

Jazierko je súčasťou mnohých trávnatých plôch v blízkosti našich domov a vyžaduje si rovnakú starostlivosť ako trávnik. Spôsobov, ako ho vyčistiť a pripraviť na letnú sezónu je viac. Použite vysávač na zelené riasy a určite nezabudnite aplikovať baktérie do jazierka.

Zaistia čistú vodu a vy budete mať z celého jazierka a krásneho trávnika skutočnú radosť.

Chod hore