Komu hrozí starecká demencia? Na to vám odpovie známy neurológ Vladimír Bekhterev, ktorý je svetovo veľmi uznávaný

Oslabenie rozumových schopností v starobe je nepríjemnou realitou pre mnoho ľudí. Tí, ktorí si vypočuli túto diagnózu aj tí, ktorí sa starali o milovaného človeka, trpiaceho stareckou demenciou…

причины старческого слабоумия

Ešte starý ruský akademik Bekhterev (vynikajúci vedec, ktorý sa venoval štúdiu ľudského mozgu) povedal, že je šťastie zomrieť, pretože zdravú myseľ má približne len 20% ľudí v tomto vyššom veku. Zvyšok pohltí zatrpknutosť alebo sa z nich stanú malé deti, o ktoré sa treba starať.

причины старческого слабоумия

Ak chcete v budúcnosti patriť k tým 20%-ám ľudí, je potrebné začať konať už teraz. Problém je v tom, že s postupom veku začne byť človek lenivejší a argumentuje tým, že si už svoje odrobil, prežil a teraz je čas na oddych.

Intelektuálna záťaž sa preniesla na riešenie krížoviek, televízia nahradila knihy a koníčky stratili zmysel. Jediným cieľom, ktorí majú je spánok a chuť do jedla. Čim viac sa takýto človek mierni, tým viac si škodí.

причины старческого слабоумия

Komu hrozí starecká demencia?

Diagnóza hrozí najmä tým ľuďom, ktorí celý svoj život prežívajú v stereotype a nikdy sa nepokúšajú nič meniť. Prehnaná zásadovosť, tvrdohlavosť a konzervativizmus vás pravdepodobne do tohto stavu privedie. Na druhej strane, prispôsobenie sa novým situáciám, emocionálnosť a zvedavosť vás pred tým môžu ochrániť. Mali by ste sa riadiť známou vetou: „Hlavné je, deti, že vaše srdce nikdy nezostarne!“

причины старческого слабоумия

Sledovať, kedy sa starecká demencia vyskytne, je veľmi náročné. Nie je to žiadne náhle pobláznenie, zmeny v psychike ani choroba. Demencia neprichádza z ničoho nič, ale vyvíja sa každým rokom.

Existujú nepriame predpoklady, ktoré naznačujú, že sa musíte čim skôr začať venovať svojmu mozgu.

  1. Bolestivé vnímanie kritiky, nadmerná urážlivosť.
  2. Neochota učiť sa niečo nové. Napríklad, ľudia si radšej opravia starý telefón, akoby sa odhodlali použiť ten modernejší.
  3. Problémy s koncentráciou: je ťažšie vnímať vážnu literatúru a ľahšie zabudnete na to, čo prečítate.
  4. Sledovanie televízie je jednoduchšie ako čítanie kníh. Tak prečo sa namáhať?
  5. Nadmerný egocentrizmus: človek je presvedčený o tom, že ostatní sa vždy musia prispôsobiť jemu.
  6. Časté záchvaty nostalgie po starých časoch.

Z týchto zdanlivo malých zrniečok sa môže vykľuť úrodná pôda pre rozvoj demencie v starobe. Preto je nutné, nájsť si čas na seba, vždy sa chcieť dozvedieť niečo nové a občas sa správať ako zvedavý študent, ktorý chce všetko pochopiť. Udržíte tak svoj mozog v skvelej kondícii!

Prečítajte si tiež: 8 signálov, ktorými vás oči varujú pred zdravotnými problémami!

причины старческого слабоумия

zdroj: takprosto.cc

Chod hore