Tiramisu je taliansky viacvrstvový dezert, ktorý sa skladá zo syra mascarpone, kávy (zvyčajne espresso), slepačích vajec, cukru, piškót a alkoholu.
Hovorí sa, že ak ste v Taliansku neochutnali tiramisu, ako by ste tam ani neboli. Názov dezertu v doslovnom preklade znamená „Vznášam sa“. Ak teda chcete, aby vás chuťové bunky nadnášali s týmto sladkým pokušením, vyskúšajte si pripraviť nasledujúci recept. Vaša rodina vám za to určite poďakuje expresným skonzumovaním celého dezertu!
Klasická výroba tejto lahôdky je trochu náročná a vyžaduje si skúsenosti, mnoho poznatkov a pomerne drahé ingrediencie. Preto vám navrhujeme, aby ste sa tým nezaťažovali a pripravili si jednoduchšiu, no i nič menej chutnejšiu verziu z bežne dostupných a cenovo výhodných produktov.
Potrebujete
- 200 g akýchkoľvek piškót (najlepšie podlhovastých)
- 200 g nízkotučného jemného tvarohu
- 100 g smotany
- 50 g cukru
- 1 šálka kávy
- 1 pohárik krémového likéru
- 1 balenie vanilkového cukru
- kakao alebo nastrúhaná čokoláda podla chuti
Postup
- tvaroh, smotanu, obyčajný a vanilkový cukor si dôkladne vymiešajte do jednotnej konzistencie.
- Uvarte si šálku silnej kávy – bez cukru. Po tom, ako sa káva vychladí, pridajte do nej likér napr. Baileys alebo Amaretto. V krajnej situácii môžete použiť aj koňak.
- Piškóty namočte na 5 sekúnd do zmesi kávy a likéru.
- Následne si dezertné misky alebo poháre striedavo navrstvite piškótami a krémom.
- Zvyšky krému stojí za to vyjesť, dokonca aj v prípade, ak by ste ho mali vyjedať pomocou prstov.
- Takto pripravený dezert tiramisu vložte do chladničky najmenej na 3 hodiny, najlepšie na celú noc. Počas tejto doby sa v dezerte prepoja všetky chute a vám už len ostane úloha ozdobiť hornú vrstvu kakaovým práškom alebo tmavou čokoládou. Prajeme vám dobrú chuť!
Dúfame, že ten, kto vynašiel tento dezert, získal Nobelovu cenu vo varení. Vynikajúci a rafinovaný dezert, ktorého chuť vás určite povznesie. Pre túto vlastnosť ho niektorí ľudia považujú za afrodiziakum a radia, aby sa konzumoval najmä vtedy, ak idete na rande so svojou polovičkou.
Možno, že tento čarovný účinok tiramisu je spôsobený kombináciou kávy a čokolády. Avšak s najväčšou pravdepodobnosťou je čaro v tom, že samotný dezert pochádza z krajiny, kde sa do všetkého, čo robíte dáva veľa lásky a vzduch, ktorý pri príprave dýchate, je naplnený romantikou. Nečakajte už na nič a pustite sa do výroby tohto nepečeného dezertu!
zdroj:chillin.sk/takprosto.cc