Každý týždeň chodil darovať krv. Vďaka tomu sa mu podarilo zachrániť obrovské množstvo detí

James Harrison z Austrálie je známy pod prezývkou „muž so zlatou rukou“. Bol totiž darcom krvi neuveriteľných 60 rokov. Krv chodil darovať ako keby išiel do práce – číslo, ktoré udáva počet zachránených novorodencov s jeho krvou je ohromujúce: 2,4 milióna!

Image credits: Australian Red Cross Blood Service

 

Jamesova krv má totiž jedinečnú vlastnosť – pomáha prežiť plodu, u ktorého vzniká nesúlad s matkiným Rh-faktorom.

Inkompatibilita Rh-faktoru nastáva, keď sa erytrocyty plodu s pozitívnym Rh-faktorom spoja s krvou matky negatívneho Rh-faktoru.

V tele matky sú tieto erytrocyty vnímané ako cudzinec napádajúci imunitný systém. Organizmus tak začne vytvárať protilátky určené na zničenie červených krviniek dieťaťa.

Harrison sa rozhodol stať sa darcom krvi po tom, ako sám vo veku 14-rokov musel podstúpiť zložitú 10-hodinovú operáciu. Na to, aby ho lekári zachránili, mu do tela transfúziou naliali 13 litrov krvi.

Image credits: Australian Red Cross Blood Service

Prvýkrát muž daroval krv ešte v roku 1954. Vtedy sa dozvedel, že jeho krv je jedinečná. Obsahovala vzácne protilátky, na základe ktorých sa vyvinuli špeciálne vakcíny Rho (D) imunoglobulín. Zabraňujú tvorbe protilátok voči červeným krvinkám plodu.

Na austrálskom kontinente žije len 50 ľudí, ktorí majú rovnaký „dar“ ako James Harrison.

V rizikovej skupine je viac ako 17% Austrálčanov, takže mužov prínos v tejto oblasti je neoceniteľný. Od roku 1967 lekári zaočkovali viac ako tri milióny žien s Rh-faktorom, vrátane jeho dcéry, ktorá taktiež čelila tomuto problému.

Image credits: 9news

„Vďaka tomu sa môj druhý vnuk narodil úplne zdravý,“ tvrdí James Harrison. „Vedomie, že môžete zachrániť toľko ľudských životov, je neuveriteľne inšpirujúci.“

Predtým, ako sa vedcom podarilo vytvoriť vakcínu, no každý rok v Austrálii zomreli tisíce detí, z ktorých mnohé sa narodili s poškodením mozgu. Harrisonova krv sa stala spásou pre milióny detí a ich matky.

Preto je v Austrálii Harrison považovaný za národného hrdinu.

Image credits: 9news

Získal mnoho ocenení vrátane najvyššieho z nich – medaila s vyznamenaním od austrálskeho radu.

Teraz má Harrison 82 rokov. V minulom roku bol vylúčený zo zoznamov darcov krvi – podľa austrálskych zákonov nemôžu byť ľudia nad 81 rokov darcami.

„Je zvláštne počuť, keď vám niekto povie: „Ste hrdina,“ hovorí Harrison. „Nie je to hrdinstvo. Je to v mojich silách. Toto je jeden z mojich talentov, možno môj jediný talent – darovanie krvi. “

Dúfame, že bude viac dobrovoľníkov, ktorí pomôžu zachrániť životy miliónov detí. Chceli by st sa stať jedným z nich?

 

 

Chod hore