„Keď jeho syn zomrel, napísal si týchto 10 pravidiel. Každý rodič by si ich mal prečítať!“

Sme si istí, že pre každého rodiča sú deti prioritou číslo 1 a najdôležitejšími ľudmi v ich živote. Dospelí sú pre ne pripravení urobiť čokoľvek, len aby sa mali dobre.

Preto najväčším strachom pre každého otca a matku je smrť dieťaťa. Takáto tragédia totiž môže spôsobiť zbláznenie, no nikdy netreba zabúdať, že musíte žiť pre seba, pre svojich blízkych a milovaných, ktorí sú nažive.

Briti Richard a Jen Pringleovci zažili strašnú tragédiu – ich trojročný syn zomrel na krvácanie do mozgu. Bola to pre nich hrozná rana, z ktorej sa dlho nemohli vrátiť do normálneho života.

Richard sa ukázal ako silný muž a rok po strate syna sa rozhodol napísať desať vecí, ktoré si uvedomil počas celého toho obdobia, ktoré mohol stráviť v jeho spoločnosti. S príspevkom sa rozhodol podeliť aj na Facebooku, kde po uverejnení prečítal množstvo povzbudivých reakcií.

„Neexistuje príliš veľa lásky, bozkov a objatí. Vždy máte čas. Aj keď ste zaneprázdnení, zastavte sa a povenujte sa vášmu dieťaťu. Hoci by to malo byť len pár minút. V živote totiž nie je nič dôležitejšie ako komunikácia s dieťaťom.

Fotografujte sa a nahrávajte si čo najviac videí s vaším dieťaťom. Možno je to posledný deň, potom ho už nebudete mať šancu vidieť.

Nestrácajte peniaze, strácajte čas. Myslíte si, že nakupovanie darčekov niečo znamená? V žiadnom prípade. Dôležité je to, čo robíte. Skákanie do kaluží, plávanie v mori, stavanie bunkrov, zábava. To všetko potrebujú aj deti. Nepamätám si, čo sme Hugeovi kúpili, no zato si presne pamätám, ako sme spolu trávili čas.

Zaspievajte si! Najšťastnejšie momenty môjho života boli vtedy, keď Huge sedel na mojich ramenách alebo so mnou v aute a spieval si obľúbené pesničky. Hudba vytvára spomienky.

Neoceniteľné momenty, ktoré by som za nič na svete nevymenil: spoločné spanie, čítanie rozprávok, nedeľný odpočinok. Teraz mi to chýba najviac. Nedovoľte, aby vám život pretekal pomedzi prsty, pretože pozostáva presne z takýchto nezabudnuteľných maličkostí.

Nikdy nezabudnite pobozkať svoje dieťa. Aj v prípade, že zabudnete, vráťte sa k nemu a pobozkajte ho. Nikdy neviete, či budete mať ďalšiu šancu na posledný bozk.

Vytvorte si zábavné zážitky: výlety autom, nakupovanie v obchode. Grimasy, smiech, úsmev. Starosti vás zaťažujú len ak sa nimi odmietnete zaoberať. Život je príliš krátky na to, aby sme ho prežili v zúfalstve.

Zapisujte si všetky najmenšie detaily o živote vašich detí: čo nového sa dozvedeli o svete, aké vtipné veci urobili alebo povedali.

My sme si to začali želať až po jeho smrti. Teraz si všetko zapisujeme o Hettel a budeme to robiť aj pri Hennymu. Tieto spomienky vydržia na celý život. Keď zostarneme, môžeme si otvoriť denník a so šťastím si zaspomínať na staré dni.

Ak máte deti, pobozkajte ich pred spaním, naraňajkujte sa s nimi, odveďte ich do školy, priveďte ich na univerzitu a požehnajte ich manželstvu. Ste šťastný človek! Na to nikdy nezabúdajte!“

Richard je nepochybne rodičom s veľkým R. Je strašné, keď sa podobné tragédie musia stávať takým dobrým ľuďom.

Veríme, že obaja manželia sa z tohto nepríjemného zážitku čím skôr zotavia. Spoločne teraz vychovávajú dcérku a o dva mesiace im príde na svet aj druhá. Nepochybujeme o tom, že to budú najšťastnejšie dievčatká na tejto planéte.

 

 

Chod hore