70-ročný hrnček z Osvienčimu v sebe ukrýval tajomstvo, až kým sa jeho dno nerozpadlo

V legendárnom múzeu Osvienčim-Birkenau sú uložené desiatky tisíc vecí, ktoré kedysi patrili obetiam koncentračného tábora. Majitelia veľkej väčšiny týchto položiek boli obeťami nacistického režimu smrti.

V peciach Osvienčimu sa našiel prsteň – išlo o udalosť, keď sa pracovníci múzea pripravovali na plánovanú výstavu. Ľudia boli veľmi prekvapení, keď sa ukázalo, že na dne nádoby sa 70 rokov skrývalo zabudnuté tajomstvo!

V priebehu rokov sa dno kovového hrnčeka rozpadlo. To, čo ale z neho vypadlo, ukázalo, že pod tenkou vrstvou železa sa nachádzal tajný priestor. Práve tam boli pred zvedavými pohľadmi bezpečne ukryté prsteň a retiazka.

Na retiazke a ženskom prsteni zabalených v plátne bolo číslo 583 s pečaťou v tvare rytierskej hlavy. Takýto znak sa dával na zlaté šperky v Poľsku počas obdobia medzi dvomi svetovými vojnami.

Keď boli Židia odvezení do koncentračných táborov, nikto im nepovedal, že to sú ich posledné hodiny života. Informovali ich o deportácia, o tom, že na novom mieste na nich bude čakať nový život a práca.

Mohli si so sebou vziať len veľmi málo vecí, ak vôbec nejaké. Tak či onak, našli si spôsob, ako si so sebou vziať aspoň nejakú hodnotnú vec.

Nemci zvyčajne rýchlo objavili medzi týmito vecami ich posledné „poklady“. Avšak hrnček s tajomstvom sa im nepodarilo odhaliť. Dno hrnčeka sa vplyvom času začalo rozpadať, vďaka čomu sa odhalilo dávne tajomstvo jeho mŕtveho majiteľa.

Dôkladnosť, s ktorou zajatci táborov ukrývali svoje veci, naznačuje, že presne vedeli, čo sa s nimi stane, a nemôžu s tým nič urobiť. Na druhej strane, v kútiku svojej duše stále mali nádej na lepšiu budúcnosť. Inak by sa židovské rodiny jednoducho odovzdali milosti osudu bez toho, aby vymýšľali nápady ako sa dostať von.

Odteraz sa na výstave objaví aj táto drahocennosť. Pracovníci múzea si sú istí, že bývalý majiteľ vecí skutočne čakal, že bude môcť opustiť tábor medzi živými. To sa bohužiaľ nestalo a navždy sa tak stal súčasťou Osvienčimu.

Prsteň s retiazkou sa stal symbolom nádeje na život po koncentračnom tábore pre milióny Židov. Zároveň sa s tým istým symbolom spája smútok, pretože väčšina týchto nádejí ostala nenaplnená…

zdroj:videoboom.cc

 

Chod hore