Pre skutočných milovníkov grilovania: 5 najlepších receptov na marinádu. Mäso sa vám bude roztápať v ústach!

Máj – mesiac, kedy sa ľudia dostavajú častejšie von vďaka teplejšiemu počasiu a trávia voľný čas s priateľmi pri chutnej grilovačke. Pre tých, ktorí radi experimentujú v kuchyni, máme niekoľko nových receptov na grilovacie marinády.

Správne zvolená marináda pomôže mäsu uvoľniť jeho chuť a vám tak zlepšiť gurmánsky zážitok. Poďme na to!

Marináda „Pozdrav z Balkánu!“

маринад привет с балкан

(na 2 kg mäsa)

Čas prípravy: 3 hodiny

Ingrediencie:

  • 3 sladké papriky
  • 120-150 g koriandru
  • 650 g bieleho jogurtu
  • Šťava z polovice citróna
  • Soľ podľa chuti

Papriku si osmažte na grile, potom ich očistite od semienok a narežte na prúžky. Zmiešajte si jogurt s citrónovou šťavou, soľou, narezanou paprikou a koriandrom. Dôkladne premiešajte.

Marináda zo Stredomoria

средиземноморский маринад

(na 2-2,5 kg mäsa)

Čas prípravy: 3 hodiny

Ingrediencie:

  • 450 ml olivového oleja
  • 650 ml rastlinného oleja
  • Šťava z polovice citróna
  • Malý zväzok tymiánu
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 vetvičky šalvie
  • 1 strúčik cesnaku
  • Čierne korenie podľa chuti

Zmiešajte si oleje, pridajte citrónovú šťavu, korenie a nahrubo nasekané čerstvé bylinky. Cesnak rozdrvte plochou stranou noža a pridajte ho do marinády. Dobre premiešajte.

Lahodná marináda s pomarančom

маринад с апельсином

(na 2-3 kg mäsa)

Čas prípravy: 4 hodiny

Ingrediencie:

  • 1 pomaranč
  • 2 PL mletého cesnaku
  • 2 ČL sušenej bazalky
  • 1 ČL mletého kardamómu
  • 650 g plnotučnej smotany
  • 250 g majonézy
  • Soľ a korenie podľa chuti

Nastrúhajte si na malom strúhadle kôru z pomaranča, vytlačte z neho šťavu, primiešajte k tomu cesnak, bazalku a kardamóm. Pridajte soľ, korenie, smotanu, majonézu a všetko dokopy premiešajte.

Vínová marináda

винный маринад

(na 2 kg mäsa)

Čas prípravy: 4 hodiny

Ingrediencie:

  • 200 g cibule
  • 150 ml vody
  • 250 ml suchého bieleho vína
  • 4 steblá citrónovej trávy
  • 2 ČL celého korenia
  • Soľ podľa chuti

Cibuľu si očistite a nakrájajte nahrubo. Pridajte k nej vodu, víno, soľ a nakrájanú citrónovú trávu. Celé korenie si rozdrvte v mažiari, pridajte ho do marinády a všetko dobre premiešajte.

Florentínska marináda

флорентийский маринад

(na 2-3 kg mäsa)

Čas prípravy: 2,5 hodiny

Ingrediencie:

  • 2-3 citróny
  • 1 strúčik cesnaku
  • Malý zväzok rozmarínu
  • 250 ml olivového oleja
  • 750 ml rastlinného oleja
  • Mleté čierne korenie podľa chuti

Narežte citróny, zmiešajte ich s cesnakom a rozmarínom, ktorý ste predtým nahrubo nasekali. Zalejte zmes olejmi, pridajte čierne korenie a premiešajte.

zdroj:takprosto.cc