Krv nie je voda! Všetko, čo potrebujete vedieť z krvi sa teraz dozviete z jedného článku

Analýza krvi – najdôležitejšia a najspoľahlivejšia metóda na určovanie akýchkoľvek ochorení nášho tela. Ľudská krv sa skladá zo stoviek zložiek a pre každú z nich existujú hraničné ukazovatele. Je to práve bežný krvný test, ktorý umožňuje vidieť a vyhodnotiť, či sú v norme.

анализ крови

Výsledky celkového krvného testu umožňujú lekárovi vidieť celý obraz a rýchlo vyvodiť určité závery. My vám dnes povieme o najdôležitejších ukazovateľoch krvi a ich normách pre zdravého človeka.

  1. HEMOGLOBÍN

Hemoglobín je jednou z najdôležitejších zložiek erytrocytov (červených krviniek), ktorých funkciou je transport kyslíka a odstránenie oxidu uhličitého z tela. Znížený hemoglobín môže byť znakom rozvoja anémie, vnútorného krvácania alebo poškodenia vnútorných orgánov. Aj nesprávna strava a vyčerpávajúce diéty môžu byť príčinou nízkej hladiny hemoglobínov.

Zvýšený hemoglobín sa pozoruje pri ochoreniach krvi a zlyhaní srdca. Norma hemoglobínu je 130-160 g/l u mužov a 120-140 g/l u žien.

гемоглобин

  1. ERYTROCYTY

Červené krvinky, ktoré obsahujú hemoglobín. Zmena ich počtu neznamená vždy chorobu. Napríklad zvýšené množstvo sa vyskytuje aj u zdravých ľudí, ktorí sa nachádzajú v horách vo vysokej nadmorskej výške, a nižšie množstvo sa vyskytuje u žien počas menštruácie.

Prebytok erytrocytov tiež svedčí o srdcových a pľúcnych ochoreniach a nedostatok je príčinou anémie alebo chronických zápalových procesoch.

Normálne hodnoty: u mužov – v 1 mikrolitri asi 5 miliónov a u zdravej ženy asi 4,5 milióna.

эритроциты

  1. MIERA SEDIMENTÁCIE ERYTROCYTOV (ESR)

Podľa tohto ukazovateľa sa sleduje priebeh choroby. Zvyčajne sa zvyšuje v 2. dni ochorenia a dosahuje svoj vrchol, keď sa človek začne zotavovať. Zvýšenie indexov naznačuje infekcie a zápaly, deje sa to aj pri poraneniach alebo operáciách, po pôrode a počas tehotenstva.

Norma pre mužov – 2-10 mm/h, pre ženy – 2-15 mm/h.

скорость оседания эритроцитов

  1. LEUKOCYTY

Biele krvinky sú ochrancami nášho tela pred škodlivými vonkajšími vplyvmi. Preto zvýšené hladiny leukocytov naznačujú zápal alebo infekciu. Niekedy sa zmena ich hladiny dá vypozorovať nie z chorôb, ale zo stresu alebo fyzického namáhania. Nedostatok leukocytov však naznačuje vírusovú infekciu.

Norma sa môže meniť v závislosti od veku a pohlavia, ale vo všeobecnosti sa normálna hodnota pre všetky považuje za 4,0 – 10, 04,0 – 10,0x 109/l.

норма лейкоцитов

  1. LYMFOCYTY

Hlavní stavitelia nášho imunitného systému. Ak ich koncentrácia prekračuje normu, najčastejšie to naznačuje infekčné ochorenie a nízka hladina lymfocytov indikuje zlyhanie obličiek alebo chronické ochorenie.

Norma obsahu krvi dospelého človeka je 25-40%.

тромбоциты

  1. TROMBOCYTY

Toto sú bunky, ktoré sú zodpovedné za zrážanie krvi. Ak ich počet prekročí normu, potom môžeme hovoriť o tuberkulóze, kolitíde alebo cirhóze pečene. Avšak nárast hladiny trombocytov nastáva aj po operácii, čo je normálna reakcia organizmu.

Nízky počet krvných doštičiek môže byť dôsledkom otravy alkoholom alebo ťažkými kovmi, ako aj ochorení pečene a sleziny. Zmena úrovne krvných doštičiek je podporovaná aj množstvom užívaných liekov.

Normálne množstvo  u dospelých je 150 000 – 400 000/μl krvi.

лимфоциты

  1. GLUKÓZA

Jeden z najdôležitejších ukazovateľov krvi, pretože zvýšený obsah glukózy v krvi môže naznačovať, že máte cukrovku. Zníženie glukózy však môže naznačovať zlé stravovanie alebo hormonálne ochorenia. Vyšetrenie krvi na glukózu sa odporúča aspoň raz za dva roky.

Norma glukózy je 3,5 až 6,5 mmol/l.

глюкоза

  1. CELKOVÁ BIELKOVINA

Tento indikátor často klesá po radikálnej diéte, pri zhoršenej funkcii obličiek a pečene. Norma je 60-80 g/l.

анализ на белок

  1. BILIRUBÍN

Celkový bilirubín je ukazovateľom práce našej pečene. Zvýšenie tohto indikátora môže naznačovať vývoj hepatitídy alebo cholelitiázy. Normálne by nemal byť väčší ako 20,5 mmol/l.

билирубин

Ako môžete vidieť, vďaka všeobecnej analýze krvi môžete zistiť prakticky všetky choroby a poruchy v tele. Ak dostanete normálne výsledky testov, potom je všetko v poriadku. Ale aj v prípade, že sú výsledky vyššie alebo nižšie ako norma, nemali by ste robiť paniku.

Neurčujte si svoju diagnózu sami a nepredpisujte si liečbu, najprv musíte konzultovať lekára, pretože indikátory môžu závisieť od mnohých faktorov.

zdroj:takprosto.cc

Chod hore