Chrumkavé uhorky na zimu
Povedať nie chrumkavej uhorke je také ťažké. V lete je tejto pochúťky hojne, ale v zime sa musíme uspokojiť s nakladanou zeleninou. A nie je to preto, že by v obchode žiadne uhorky nemali, ale nie každý si ich môže dovoliť. A aby som bol úprimný, ani chuť nie je taká istá.
Vynára sa teda otázka či existuje nejaký spôsob ako udržať uhorky čerstvé a chrumkavé aj na zimu? Takéto triky poznali už aj naše babky. Móda nakladaných uhoriek však recepty našich starých mám vytlačila do úzadia. Nuž, teraz je čas vrátiť sa k základom.
Metóda č. 1
Ak chcete otestovať dobrý recept, tento je skvelá voľba. Pokiaľ ide o mňa, je to najlepší spôsob ako uchovať zeleninu čerstvú na zimu. Mimochodom, tento recept je možné použiť aj na paradajky, slivky, marhule, broskyne a jablká. My sme sa rozhodli ukázať vám ho na príklade uhoriek. Samozrejme, vyberajte len silné plody, bez poškodenia.
- Umyte uhorky. Vo väčšine receptov je nutné, aby boli namočené, ale v tomto prípade nie. Jednoducho ich len nechajte uschnúť na uteráku. Nemusíte ich umývať, stačí ak ich utriete suchou handričkou. Tak sa vám v pohári nebude kondenzovať voda. A umyť ich môžete, keď pohár v zime otvoríte. Vďaka tomu sa uhorky lepšie zachovajú.
- Poukladajte uhorky do čistých sterilizovaných pohárov. Nádoby musia byť suché a uhorky do nej netlačte až po vrch.
- Vezmite ľubovoľnú sviečku (okrem aromatickej). My odporúčame použiť parafínovú, keďže najlepšie horí. Vložte sviečku do pohára so zeleninou. Zapáľte ju.
- Nechajte sviečku v pohári horieť 10 minút bez vrchnáka. Počas tejto doby kyslík naspodku nádoby vyhorí a prejde navrch.
- Teraz je nutné pohár zakryť tak, aby sviečka nezhasla. Zakryte pohár a potraste. Sviečka by mala horieť aj naďalej. Keď v nádobe vyhorí všetok kyslík, sviečka sama zhasne (cca 30 sekúnd)
Nádoby s uhorkami by ste mali skladovať na chladnom mieste. A chuť je úplne svieža. Táto tchnika vydrží celú zimu. Ale verte mi, zjete to oveľa rýchlejšie.
Metóda č. 2
Mnohé gazdinky tiež používajú aj obyčajnú vodu. Ako?
- Zoberte hrniec a postavte ho na chladné miesto.
- Uložte plody do hrnca tak, aby ich ostré konce smerovali nadol.
- Zalejte nádobu studenou vodou na 25% objemu. Pravidelne vodu vymieňajte, aby sa zelenina nenahriala.
Metóda č. 3
Tento spôsob používali ešte naše babky, keď chladničky neboli ešte také dostupné.
- Zhromaždite všetky pozbierané uhorky do suda. Uhorky prikryte pokrievkou a poriadne zatvorte sud.
- Presuňte sud k vodojemu a spustite ho na dno.
Tak ostanú uhorky čerstvé až do polovice zimy. Súdok otvorte a vyberte si zopár uhoriek. Ich chuť a vzhľad je ako zo záhradky.
Tá zeleninu, ktorú mnohí z nás v zime kupujú v supermarketoch, má ďaleko od dobrých plodov, ktoré boli vypestované v záhradke. Marinované a nakladané uhorky sú tiež veľmi chutné, ale väčšiu časť svojich živín počas spracovávania strácajú. Vyššie opísané spôsoby, ako udržať zeleninu čerstvú na zimu, urobia vaše obvyklé jedlo chutným a rozmanitým.