Ako vybrať matrac pre dieťa – na čo sa pri výbere zamerať?

Po narodení trávia bábätká väčšinu času tým, že spia, nechávajú sa kŕmiť a následne sa vyprázdňujú. S tým, ako začínajú postupne rásť, sa doba spánku začína znižovať, ale stále tvorí veľkú časť ich dňa. Preto je dôležité deťom dopriať kvalitný spánok, ku ktorému im dopomôžu vhodné matrace. Ako vybrať matrac pre bábätko a staršie dieťa? Akú zvoliť tuhosť a rozmer? Máme pre vás odpovede na všetky otázky, ktoré vám v spojitosti s detskými matracmi napadnú.

 

Ako vybrať detský matrac

Pri výbere matraca pre dieťa musíte v prvom rade zohľadniť jeho vek. Iný matrac zvolíte pre bábätko, iný pre predškoláka a tínedžera. Detské matrace musia byť predovšetkým tvrdé a priedušné. Ako sa nároky na výber matraca v priebehu rokov menia?

 

Ako vybrať matrac pre bábätko

To hlavné, čo musí matrac pre bábätko spĺňať, je tuhosť a priedušnosť. Tuhý matrac dodá detskému telu dostatočnú oporu a priedušnosť zase zaručí, že z matraca bude skvele odvádzaná vlhkosť. Keďže bábätká môžu matrac zašpiniť močom, slinami, ale aj potom, rozhodne im zaobstarajte nepriepustný chránič matraca.

Zdroj obrázka: CokaPoka / Shutterstock.com

Ako vybrať matrac pre trojročné dieťa, predškoláka a školáka

Hneď ako deti vyrastú z detskej postieľky a dostanú svoju prvú veľkú posteľ, nastáva znova obdobie výberu vhodného matraca. Životnosť matracov je sedem až osem rokov, dá sa teda predpokladať, že od troch do desiatich rokov bude vaše dieťa spať na rovnakom matraci. Keďže ich telo neustále rastie, potrebujú stále kvalitnú oporu pri spánku a dôraz treba rovnako klásť aj na priedušnosť. Najlepšie sa pri výbere matraca pre predškoláka a matraca pre školáka osvedčujú studená pena a latex.

Zdroj obrázka: VGstockstudio / Shutterstock.com

 

Čo zohľadniť pri výbere matraca pre tínedžera

Keď sa z dieťaťa stane tínedžer, ide už vlastne o malého dospelého. Výber matraca teda záleží taktiež na jeho preferenciách. Do úvahy treba vziať aj to, že sa jeho telo stále vyvíja a rastie až do 18. roku života, takže investícia do matraca, ktorý je rozdelený na anatomické zóny je zbytočná. Do tohto typu sa oplatí investovať až v dospelosti, keď sa ľudské telo mení menej. Čo sa tvrdosti matraca týka, stále preferujte tie tvrdšie, čo dodajú potrebnú oporu stále sa formujúcej chrbtici. Ideálnym matracom, ktorý je vhodný pre tínedžerov, dospelých aj seniorov, je matrac z radu Super Fox.

 

Rozmery detského matraca

Okrem tuhosti matraca je dôležité zamyslieť sa taktiež aj nad rozmermi matraca. Matrace do postieľky pre bábätko musia odpovedať rozmerom postieľky. Pre deti, ktoré už spia na veľkej posteli, musia, naopak, korešpondovať s veľkosťou postele. Tá má najčastejšie rozmery 90 x 200 cm. Aká by však mala byť výška detského matraca?

 

Ak si nie ste istí, ako vybrať vhodnú výšku matraca, riaďte sa nasledujúcimi odporúčaniami:

  • Do detskej postieľky pre bábätká voľte výšku matraca aspoň 7 cm.
  • Deti od 3 do 12 rokov by mali spať na matraci o výške 15 cm.
  • Tínedžeri sa rovnako ako dospelí dobre vyspia na matracoch, ktoré majú výšku 20 a viac centimetrov.

 

Zdroj obrázka: Pixel-Shot / Shutterstock.com

 

Materiály voľte podľa ich vlastností

Pri výbere matraca máte na výber taktiež aj z rôznych materiálov. Existujú penové matrace, pružinové matrace, ale aj matrace z latexu. Pre deti je vhodné zvoliť matrace tuhšie a priedušné. Pamäťová pena je vhodná pre staršie deti a dospelých. Samozrejme, vždy je najdôležitejšie vybrať si vhodný materiál podľa jeho vlastností.

Zdroj obrázka: Roman Pyshchyk / Shutterstock.com

 

Aby sa dieťa od narodenia cítilo ako v bavlnke, je nutné zaobstarať mu kvalitný matrac, ideálne aj s chráničom matraca, ktorý je odolný a ľahko sa perie. Tým, ako bude dieťatko rásť, budú sa meniť taktiež aj nároky a požiadavky na matrac. Základné pravidlo znie jednoducho: tvrdšie a priedušné matrace sú najlepšou voľbou.

Chod hore